Influenta atasamentului in relatiile de cuplu

Succesul unui cuplu ține de capacitatea acestuia de a recunoaște și negocia nevoile diferite pe care le au cei doi parteneri. Există însă anumite nevoi care sunt extrem de greu de negociat, deoarece acestea s-au format foarte devreme în dezvoltarea noastră și se manifestă în toate relațiile noastre. Din aceasta cauză ni se par extrem de evidente și normale, încât uneori nici nu ne dăm seama că le avem sau că alții ar putea avea nevoi diferite. Vlad Mureşan (2014) consideră că 80% din problemele de cuplu din societatea de astăzi sunt datorate incompatibilităţii dintre stilurile de ataşament ale partenerilor.

Înțelegerea teoriei atașamentului schimbă modul în care  oamenii se percep unii pe ceilalţi şi poate oferi perspective surprinzătoare asupra unui partner deja existent. Astfel întrebarea  “de ce mă respinge mereu?” poate deveni  „nu este vorba  despre mine, el doar nu se simte confortabil cu prea multă apropiere”. În mod similar, va fi mai puţin probabil  să se investeasca timp şi energie în cineva care este nepotrivit. Oamenii, de obicei, dezvăluie totul despre ei timpuriu – trebuie doar să ţii ochii deschişi.

Mai jos redau  pe scurt caracteristicile şi nevoile tipurilor persoanelor în funcţie de stilul de ataşament:

Persoanle cu tip de ataşament anxios îşi manifestă o dorinţă exacerbată de apropiere, nesiguranţă, au o teamă de respingere, sunt nefericiţi atunci când nu se află într-o relaţie şi sunt interesate de jocuri pentru a menţine atenţia şi interesul partenerilor. Au, de asemenea, dificultăţi în a explica ce îi deranjează, se aşteaptă să le fie ghicite nevoile şi suspectează că partenerul le este infidel.

Persoanele  cu  o baza de ataşament anxios  pentru a se simti in siguranţa in relaţie  trebuie ca aceasta să aibă toate nevoile satisfăcute, să se afle în preajma partenerului tot timpul şi să obtină reasigurari  cu privire la relaţie. Ei aleg adesea persoane nedisponibile emoţional  cu care nu se pot conecta.

Persoanele evitante transimt semnale mixte în relaţii. Îşi apreciază foarte mult independenţa, devalorizând şi folosind strategii de distanţare emoţională şi fizică. Aceştia sunt neîncrezători şi le este teamă ca partenerii să nu profite de ei. Nu îşi fac cunoscute intenţiile în mod clar şi nu sunt deschişi în a vorbi despre relaţia de cuplu.

Persoanele cu tip de ataşament evitant  au tendinţa de a îi îndepărta pe ceilalţi deoarece se simt sufocaţi. Ei au o nevoie acută de a fi independenţi  şi cel mai adesea vor ramăne singuri decăt cei cu alte tipuri de ataşament.Aceştia nu înteleg cu uşurinţa stările emoţionale ale partenerilor lor şi nu obişnuiesc să iasă la întălniri cu alţii de acelaşi tip.

Persoanele sigure dau dovadă  de coerenţă şi siguranţă în timp. Acestea iau decizii împreună cu partenerii lor şi au o privire de ansamblu flexibilă asupra relaţiilor. Au un mod de comunicare bun si sunt capabili să facă compomisuri în timpul discuţiilor, nu se tem de angajament sau dependenţă şi nu se joacă disfuncţional.

Stilul de atașament sigur este cel mai frecvent – puțin peste 50% din populația lumii au un stil de dragoste securizant. Ei se simt confortabil cu intimitatea, îşi comunică nevoile și sentimentele cu uşurinţă şi au o înţelegere nativă asupra relaţiilor romantice, atât în procesul de a primi, cât şi în cel de a oferi sprijin. Fiind parteneri de încredere şi constanţi, la început pot părea plictisitori celor care au alte stiluri de ataşament deoarece aceştia din urmă vor drame în viaţa lor sentimentală. Au un efect liniştitor asupra celor care au un tip de ataşament mai puţin securizant şi deţin înalt nivel de satisfacție în relațiile lor.

Stilul de atașament al unui individ luat separat nu are mare putere de predicţie asupra unei despărţiri, deoarece posibilitatea acesteia depinde, bineînţeles, de interacţiunea dintre stilurile de ataşament ale celor doi parteneri. Putem afirma că perechile de persoane cu stilul de ataşament incompatibil au o probabilitate mai mare să se despartă decât cuplurile cu stil de ataşament compatibil. Cuplurile cu doi parteneri cu stil de ataşament securizant au cele mai stabile relaţii (Kirkpatrick şi Davis, 1994). Deoarece o interacţiune între aceste persoane conţine toate elementele neceare unei relaţii sănătoase (dragoste, angajament, apropiere, sprijin reciproc) ea va rezista în timp chiar dacă vor întâmpina şi dificultăţi (Treboux, Crowell şi Waters, 2004). Persoanele securizante empatizează mai bine. Ele ştiu care sunt ingredientele care fac relaţiile să funcţioneze şi sunt adeptele suportului reciproc (de exemplu, când o persoană securizantă este supărată se simte confortabil să caute suport emoţional în partenerul ei şi acceptă că  sunt dependenţi unii de ceilalţi pentru a se asista reciproc în rezolvarea problemelor). Nimeni nu este imun la tensiunile vieţii, dar partenerii cu tipul de ataşament sigur oferă un sprijin veritabil prin comunicare constructivă, suport și stabilitate emoţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *