Simptomele depresiei

Depresia este rezultatul unei interacțiuni de factori sociali, psihologici și biologici, la care se adaugă factori economici, dezastre naturale, conflicte etc.

Depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive:

– prezente în cea mai mare parte a zilei

– aproape în fiecare zi

– timp de cel puțin 2 săptămâni

– prezente de curând sau în mod evident agravate în comparație cu starea de dinainte a persoanei respective

– produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcționare ale individului. La unele persoane această afectare a funcționării poate fi resimțită doar ca necesitând un efort suplimentar

– pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur.

  1. Elementul principal este dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.

  1. Diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relatează ca nu mai sunt interesate de hobbiuri, de activitățile pe care anterior le considerau plăcute, distractive. Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitățile obișnuite care anterior erau considerate plăcute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumpărături, nu mai citesc, nu se mai joacă cu copiii, nu mai merg la tenis, etc. Frecvent afirmă: “nu-mi mai pasă de nimic acum”, “nu mă mai interesează nimic”.

  1. Modificarea greutății corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni. Poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

  1. Tulburări de somn. Cel mai des este întalnită insomnia. Persoanele se trezesc din somn în cursul nopții și nu mai pot adormi sau se trezesc prea devreme dimineața și nu mai pot adormi sau le este greu sa adoarmă inițial. Mai rar, dorm mai mult decât de obicei noaptea si le este greu să se trezească dimineața sau dorm mai mult pe timpul zilei decât de obicei. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.

  1. Modificări ale comportamentului motor: agitație sau lentoare psihomotorie. Agitația se manifestă prin incapacitatea de a sta liniștit, calm, mersul de colo colo, frământatul mâinilor, frecarea hainelor etc. Lentoarea psihomotorie este prezentă în vorbire, gândire sau în mișcările corpului.

  1. Oboseala sau lipsa de energie. Chiar și cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.

  1. Sentimente de inutilitate sau vinovăția excesivă sau inadecvată, cum ar fi preocupări excesive referitoare la culpabilitate în legatură cu evenimente minore din trecut sau aprecieri negative excesive față de propria persoană.

  1. Diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra sau de a lua decizii. Persoanele se plâng în special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini ușoare.

  1. Gânduri “negre”, de moarte sau de suicid. Acestea apar frecvent la persoanele depresive și pot fi doar idei tranzitorii de 1-2 minute până la planuri reale pentru comiterea suicidului. La nivel global aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

  1. Simptome asociate cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, dureri articulare, anxietate, atacuri de panică, preocupări excesive față de propria sănătate fizică, fobii, dificultăți în relațiile intime, libidou scăzut, abuz de alcool sau alte substanțe.

Dacă prezinți aceste simptome depresive nu ezita să consulți un medic cât mai curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *